Składniki:
2 udka z kurczaka (0,5 kg)
50 dkg mlodych buraczków
30 dkg fasolki szparagowej
2 średnie młode ziemniaki
20 dkg białej kapusty
1 srednia marchewka
1 średnia cebula
10 cm pora
100 g słodkiej śmietany do zup
1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu winnego
Spsób przygotowania:
Udka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym i czosnkiem. Na końcu dodać śmietanę i pokrojony koperek i już nie gotować
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu...Smacznego.
a bez przecierania ?
OdpowiedzUsuń