wtorek, 22 kwietnia 2014

Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym

Święta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna.


Składniki:

garść rukoli
kilka listków radicchio
kilka włoskich orzechów
5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku)
1 mandarynka

Sos:

szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy bazyliowej
1 łyżeczka miodu
sok z połowy pomarańczy



Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki orzechów i segmenty z obranej mandarynki.Truskawki przekroić na ćwiartki i umieścić na wierzchu.

Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu, porządnie wymieszać i polać nimi sałatkę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.


Przepis konkursowy serwisu Gotujmy.plPrzepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl

2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...