Paprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis.
Składniki:
4 papryki
200 g mięsa mielonego
150 g fety
4 pieczarki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Salsa:
5 pomidorów
1/2 żółtej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 szklanki soku pomidorowego
sol i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Dodatkowo:
1/2 l wywaru warzywnego
Przygotowanie:
Dodatkowo:
1/2 l wywaru warzywnego
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania sosu, pomidory lekko nacinam z czterech stron i zalewam wrzątkiem, studzę , ściągam skórkę i kroje w kostkę. Na patelnię wlewam oliwę i wrzucam pomidory, dodaję pokrojoną paprykę, sok i przyprawy. Duszę do miękkości , ale pomidory nie powinny się rozpaść.
Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona.
Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny wywar i układam papryki. Piekę w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 40-45 minut. Podaję gorące z przygotowaną wcześniej salsą....Smacznego :)
Wyglądają fantastycznie, z salsą jeszcze nie robiłam, ale nadrobię ten brak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i polecam :)
OdpowiedzUsuń