Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
300 g łopatki wieprzowej
1 średnia bułka pszenna
2 jajka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 sproszkowane listki laurowe
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Dodatkowo:
3 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:,
Wątróbkę, umyć, oczyścić i drobniutko pokroić. Łopatkę przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką oraz podsmażoną na maśle cebulką. Dodać do wątróbki. Wbić jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
2 prostokątne foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do jednej na dno wyłożyć około 3 cm masy na pasztet i ułożyć jajka, przykryć górną warstwą, tak, aby jajka były zakryte, a nad nimi było też około 3 cm mięsnej masy. Pozostałą część umieścić w drugiej foremce.
Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170 C przez 35-40 minut. Podawać na zimno z ulubionymi dodatkami...u mnie biały chrzan z jajkiem i domowym majonezem.
Smacznego!
zrobię
OdpowiedzUsuń