Składniki na kluski:
1 szklanka mąki
1 szklanka zmiksowanej pieczonej dyni
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
*
2 ząbki czosnku
tymianek
sól morska
Składniki na pulpety:
300 g łopatki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
150 g mrożonej marchewki z groszkiem
100 g pieczonej dyni
150 g pieczarek
1 mała cebula
kilka listków pietruszki
0,7 l bulionu drobiowego
0,5 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
*
kilka kawałeczków pieczonej dyni
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki.
Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut. Do mleka wsypać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem .
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo, skropić oliwą, posypać solą, czosnkiem grubo pokrojonym i tymiankiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Lekko przestudzić odciąć skórki i zmiksować. Do zmiksowanej dyni dodać roztrzepane jajka , mąkę, wodę, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Łyżkę maczać we wrzątku , a następnie nabierać nią masę i zanurzać w garnku. Tak postępować do końca ze wszystkimi kluskami. Gotowe, po wypłynięciu na wierzch przełożyć na durszlak, a potem na duży półmisek.Po wierzchu porozkładać pulpeciki, polać sosem i porozkładać kawałeczki upieczonej dyni. Ozdobić listkami pietruszki.
Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Prezentuje się wyśmienicie i na pewno też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTak, było smaczne, zwłaszcza dla mnie , bo uwielbiam dynię.
OdpowiedzUsuńFajna odmiana od klasycznych kopytek. Jestem kluskożercą i lubię eksperymenty w kuchni a Twój przepis już wypróbowany i zaakceptowany. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń