czwartek, 3 kwietnia 2014

Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym

Kluski kładzione , to szybka i smaczna alternatywa dla kopytek , klusek śląskich czy choćby zwykłych ziemniaków. Można je zrobić z dowolnymi dodatkami, szpinakiem, serem, brokułem, czy tak jak ja z dynią.Choć na dynię sezon się  dawno skończył, zapasy działkowe umożliwiają mi cieszenie się jej smakiem nawet teraz. 


Składniki na kluski:

1 szklanka mąki
1 szklanka zmiksowanej pieczonej dyni
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

*
2 ząbki czosnku
tymianek
sól morska

Składniki na pulpety:

300 g łopatki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól  i pieprz do smaku

Składniki na sos:

150 g mrożonej marchewki z groszkiem
100 g pieczonej dyni
150 g pieczarek
1 mała cebula
kilka listków pietruszki
0,7 l bulionu drobiowego
0,5 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku

*
kilka kawałeczków pieczonej dyni



Sposób przygotowania:

Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki.

Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić  uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut. Do mleka wsypać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem . 

Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim  warzywo, skropić  oliwą,  posypać solą, czosnkiem grubo pokrojonym  i tymiankiem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 20-25 minut. Lekko przestudzić odciąć skórki i zmiksować. Do zmiksowanej dyni dodać roztrzepane jajka , mąkę, wodę, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę.  W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Łyżkę maczać we wrzątku , a następnie nabierać nią masę i zanurzać w garnku. Tak postępować do końca ze wszystkimi kluskami. Gotowe, po wypłynięciu na wierzch przełożyć na durszlak, a potem na duży półmisek.Po wierzchu porozkładać pulpeciki, polać sosem i porozkładać kawałeczki upieczonej dyni. Ozdobić listkami pietruszki. 


Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Prezentuje się wyśmienicie i na pewno też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, było smaczne, zwłaszcza dla mnie , bo uwielbiam dynię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna odmiana od klasycznych kopytek. Jestem kluskożercą i lubię eksperymenty w kuchni a Twój przepis już wypróbowany i zaakceptowany. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...