Niby niewielka zmiana od placków tradycyjnych, bo ciągle ziemniaki stanowią składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem, ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie.
Składniki:
0,7 kg ziemniaków
5 dużych pieczarek
1 mała cebula
2 jajka
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
2 łyżki majonezu
1 nieduży jasny por
garść tartego żółtego sera
dobry ketchup
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, pieczarkami, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z kleksem majonezu , startym serem, porem i ketchupem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia