środa, 30 kwietnia 2014

Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej

Sałatka premierowa, którą w ciągu tygodnia zrobiłam dwa razy nieznacznie modyfikując dresing... Podbiła nasze gusta kulinarne i połechtała kubki smakowe. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie  i lekkie przestudzenie makaronu plus 5 minut na wykończenie. Polecam.






Składniki:

8  dużych wątróbek drobiowych
200 g makaronu kokardki
100 g rukoli i  radachio

*
1 łyżka masła
sól, pieprz i majeranek do smaku

Dodatkowo:

200 g soku z buraków ( u mnie własny )

Sos:

Sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy
kilka kropel tabasco
sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Makaron ugotować al dente z łyżką oliwy, odcedzić i podzielić na pół. Jedną część zalać sokiem z buraków. Po około 3-4 minutach odcedzić. Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat, makaron, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy. Składniki na sos połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Można podawać....Smacznego.


1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...