Składniki :
150 g makaronu ze szpinakiem
200 g tuńczyka w oleju
2 średnie konserwowe buraczki
4 jajka
2 kiszone ogórki
5-6 marynowanych pieczarek
1 czerwona cebula
1/2 główki dowolnej sałaty
kila gałązek pietruszki
2 kiszone ogórki
5-6 marynowanych pieczarek
1 czerwona cebula
1/2 główki dowolnej sałaty
kila gałązek pietruszki
Sos:
3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka
4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotowałam al dente z solą i 1 łyżką oleju, odcedziłam i lekko przestudziłam. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam w plasterki. Podobnie ogórki, cebulę i buraczki. W słoiczku umieściłam wszystkie składniki sosu, zakręciłam i porządnie wymieszałam.
Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną sałatę, a na nie makaron.Delikatnie polałam po całości sosem. Na wierzchu po środku rozłożyłam resztę sosu, pokrojone pieczarki i połowę tuńczyka. Dookoła obłożyłam plasterkami jajka, ogórka, cebuli i buraczka. Pozostałego tuńczyka rozłożyłam po dwóch bokach sałatki. Udekorowałam środek gałązkami zielonej pietruszki.
Odstawiłam na 10 minut aby smaki się połączyły i podałam. Polecam i życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia