Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki orzeszków arachidowych
1/2 szklanki posiekanej kolendry
1 mała czerwona cebula
kilkanaście płatków suszonego chili
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
soli morska do smaku
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół pozbawić pestki i łyżką wydrążyć miąższ do miseczki. Rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, pokrojoną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę, płatki chili , zmiksowane orzechy i posiekana kolendrę. Doprawić ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i sola morską.Wymieszać i podawać z chipsami lub wieloziarnistym pieczywem. Smacznego!
uwielbiam guacamole, ale robię z oryginalnej receptury, bez dodatku orzechów, a kolendrę zamieniam pietruszką (nienawidzę kolendry). kiedy mam guacamole, nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba!
OdpowiedzUsuńKarmel-itko, ja lubię eksperymentować :) Troszkę orzeszków nie zaszkodziło, wszak idealnie pasują do awokado, które też maja orzechowy smaczek.Co zaś się tyczy oryginalnych receptur, to nie ma w nich pietruszki, a właśnie kolendra, no ale rozumiem, że nie lubisz, więc koncepcja zamiany bardzo prawidłowa. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
OdpowiedzUsuńPysznie to wyglada :)
OdpowiedzUsuń