poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Guacamole

Nie znam osoby, która by nie znała jego smaku, no może poza moim Tatą, który określa się jedzeniowym tradycjonalistą i wszelkie tego typu potrawy nazywa wynalazkami. Dla mnie jednak, to żaden wynalazek, tylko tradycja kuchni meksykańskiej, którą uwielbiam i staram się jak  mam  tylko ochotę i możliwości kultywować jej smaki w moim domu. Polecam...


Składniki:

2 dojrzałe awokado
2 łyżki  orzeszków arachidowych
1/2 szklanki posiekanej kolendry
1 mała czerwona cebula
kilkanaście płatków suszonego chili
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
 soli morska do smaku


Sposób przygotowania:

Awokado przekroić na pół pozbawić pestki i łyżką wydrążyć miąższ do miseczki. Rozdrobnić widelcem,  dodać sok z limonki, pokrojoną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę, płatki chili , zmiksowane orzechy i posiekana kolendrę. Doprawić ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i sola morską.Wymieszać i podawać z chipsami lub wieloziarnistym pieczywem. Smacznego!




3 komentarze:

  1. uwielbiam guacamole, ale robię z oryginalnej receptury, bez dodatku orzechów, a kolendrę zamieniam pietruszką (nienawidzę kolendry). kiedy mam guacamole, nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmel-itko, ja lubię eksperymentować :) Troszkę orzeszków nie zaszkodziło, wszak idealnie pasują do awokado, które też maja orzechowy smaczek.Co zaś się tyczy oryginalnych receptur, to nie ma w nich pietruszki, a właśnie kolendra, no ale rozumiem, że nie lubisz, więc koncepcja zamiany bardzo prawidłowa. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wyglada :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...