Surówka, którą chyba zna każdy, choć jak tysiące innych przepisów, w każdym domu smakuje inaczej. Polecam dzisiaj swoją, wielokrotnie wypróbowaną wersję. Świetnie pasuje jako dodatek praktycznie do każdego obiadu mięsnego, rybnego, jajek, wędlin czy kanapek.
Składniki:
4 szklanki startej na szatkownicy kapusty
1 duża marchewka
1 mała cebula
Sos:
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka octu
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżeczki cukru pudru
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę zetrzeć na szatkownicy, marchewkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko ze sobą wymieszać.
Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na jedna godzinę w celu przemacerowania się smaków.
Smacznego!
Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńProsta i pyszna :)
OdpowiedzUsuńWyszła mi super!!!!! nawet bez marchewki bo zabrakło w domu... ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Natalia
To się cieszę, ze smakowała :)
Usuń