Składniki :
4 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
1 mały seler
5 średnich ogórków kiszonych
4 duże jajka
1 kwaśne jabłko
20 dag zielonego mrożonego groszku
1 mała cebula
sól, pieprz i szczypta cukru do smaku
1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki oleju słonecznikowego
3/4 szklanki majonezu Winiary dekoracyjny
Dodatkowo:
3 jajka
kilka listków pietruszki
1/2 pomidora
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i selera obrałam i ugotowałam na parze razem z mrożonym groszkiem. Ostudziłam i pokroiłam w kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam i dodałam do warzyw. Jabłko i ogórki obrałam i drobno pokroiłam. Z ogórków odcisnęłam trochę soku, żeby nie zmienił konsystencji majonezu. Przełożyłam do miski z warzywami. Cebule pokroiłam najdrobniej jak to możliwe i dodałam do całości. Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem, dodałam olej, musztardę i majonez i wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do miski.
Dekoracja:
Jajka przekroiłam na pół, żółtka rozgniotłam i zrobiłam z nich środki kwiatów. Białka pokroiłam w plasterki na kwiatowe płatki. Udekorowałam listkami pietruszki i kawałeczkami pomidora. Smacznego.
Bardzo smaczna salatka,nie udziwniona,prosta i dobra mniaaam
OdpowiedzUsuńZgadza się, nie ma sensu poprawiać ideału, zwłaszcza na Święta. Pozdrawiam.
Usuń