wtorek, 26 września 2017

Sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej

Kolejne słoiczki do zimowej kolekcji, zrobione. Tym razem w zalewie miodowej, dokładnie takiej samej, jakiej użyłam do marynowanej papryki. Zimą taka sałatka jest niezastąpiona do hamburgerów czy kanapek.


Składniki;

ogórki
papryka żółta i czerwona
marchewka
cebula

Zalewa:

1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
4 łyżki miodu
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
4 listki laurowe
3-4 goździki
5-6 kulek ziela angielskiego
10  ziarenek pieprzu
2 łyżeczki gorczycy

Dodatkowo:

oliwa



Warzywa umyć i pokroić, ogórki i marchew w plastry, paprykę  i cebulę w paski. Do  przygotowanych słoików układać ciasno warzywa.

Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się rozpuści. Tak przygotowaną marynatę przecedzić przez sito, dodać miód, rozmieszać  zalać warzywa w słoikach, na wierzch każdego słoika wlać po łyżeczce oliwy, zakręcić.Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. 

5 komentarzy:

  1. ojej, miodowa zalewa! ale to musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuza, w tej zalewie rewelacyjna jest też pieczona papryka. Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie sałatki do wszystkiego, a najbardziej do domowych wędlin, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co jest w tej zalewie :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...