Składniki:
700 g fasolki szparagowej
1 cebula
kilka gałązek szczypiorku
garść kwiatków i listków oregano
1 czerwona papryczka chili
Sos:
3 łyżki oleju
3 łyżki oleju
3 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolkę umyć , odciąć końcówki i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/3 łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości 20- 25 minut, lekko ostudzić. Paprykę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, . Wszystko wrzucić do dużej miski, dodać fasolkę, listki kwiatki oregano, delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą w słoiku i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut.
Smacznego.
Ależ pyszności! Uwielbiam taką fasolkę :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja tez :) Pozdrawiam
Usuńfasolka i chilli <3 wybitnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smacznie, a czy wybitnie, to nie wiem...
UsuńUwielbiam fasolkę szparagową, więc na pewno zrobię. Tylko oregano nie mam, może dam suchego?
OdpowiedzUsuńŚmiało możesz dać suche, pozdrawiam :)
Usuń