Składniki:
3 kg długich, prostych ogórków
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
kilka mini marchewek
koper
Marynata :
700 ml wody
1 i 3/4 szklanki octu
1 i 3/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki curry
1 łyżka ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć i pokroić w długie plastry ok. 1 centymetrowe, paprykę w paski. Do wyparzonych słoików ułożyć bardzo ciasno plastry ogórków i papryki, Powtykać między warzywa marchewki.
W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. Gorącą marynatą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego :)
Nie ma to jak domowe przetwory. Takie ogórki to idealny dodatek do kanapek :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 % :)
Usuńmniaaam. zimowa kanapka z takimi ogóraskami... pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam z domowym pasztecikiem.
UsuńROBIŁAM ZAWSZE Z KURKUMĄ I BEZ PAPRYKI :) MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ :)
OdpowiedzUsuńZ kurkumą też robiłam i są na blogu :)
UsuńTa marchewka to ciekawy pomysł. Wypróbuję z chęcią :)
OdpowiedzUsuńWięcej smaku daje jednak papryka, pozdrawiam :)
Usuń