Składniki na 3 słoiki:
1 kg jagód
0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
Jagody przebrać, słoiki umyć i wysuszyć. Do słoików wkładać warstwami owoce, przesypując je cukrem. Dociskać łyżką, aby w słoiczkach nie było wolnego miejsca. Odstawić na 1 godzinę, ąż puszczą trochę soku i przykryć ostatnią warstwą cukru. Zakręcić wieczka i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10-15 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjąć słoiki z garnka i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego :)
A ja tez wczoraj robiłam jagódki, a konkretnie dżemik.
OdpowiedzUsuńCzyli też jeszcze zdobyłaś owoce :)
UsuńSzkoda, ze jagód juz nie ma :)
OdpowiedzUsuń