Składniki :
2 szklanki mąki tortowej
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
500 g owoców (u mnie rabarbar i truskawki)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Do maki dodać jogurt, olej, jajka oraz cukier. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta, Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar obtoczony w cukrze, przykryć pozostałym ciastem, a na nim ułożyć truskawki ciasto, wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem ,ustawić temp. 180 C i piec przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Mniam! Teraz jest sezon na śliwki, więc w weekend wykorzystam te owoce, żeby zrobić ciasto z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTeż będę robiła ze śliwkami i płatkami migdałów. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam wszystkie ciasta, takiego jeszcze nie jadłam jeśli mam być szczera, ale muszę w końcu :)
OdpowiedzUsuńPolecam, szybkie i pyszne.
Usuńproste i pyszne!
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńRobiłam wczoraj po południu z brzoskwiniami. Zwiększyłam porcję o połowę i zrobiłam w prostokątnej blaszce. Wyszło rewelacyjnie i połowy już nie ma :) Pozdrawiam Krystyna.
OdpowiedzUsuńKrystyno, bardzo się cieszę, że smakowało :) Następnym razem proszę o zdjęcie.
UsuńUwielbiam ciasta jogurtowe, ostatnio robiłam z morelami. Pycha.
OdpowiedzUsuńTo uniwersalne ciasto z każdymi owocami pyszne wychodzi, pozdrawiam :)
Usuń