Karczek z grilla peklowany w cydrze
Robiłam go już jakiś czas temu na działce,co widać na zdjęciach, a dzisiaj mam zamiar upiec go na domowym grillu w piekarniku. Karczek tak zamarynowany, jest soczysty i przepyszny. Z reguły używałam piwa zamiast cydru, ale teraz spróbowałam właśnie tego trunku i jest wybornie, polecam.
Składniki:
600 g karczku
250 ml cydru
2 łyżki miodu
1 pokrojona papryka chilli
1 gałązka tymianku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Karczek umyć pokroić w plastry ( około 3 cm)i ułożyć w naczyniu. Cydr lekko podgrzać, dodać miód i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie, wiadomo…działała i grill. Piec na małym ogniu, cydr się karmelizuje, przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatką. U mnie z ogórków pomidorów i sałaty właśnie z sosem słodko-kwaśnym... Smacznego.
Oczywiście z braku możliwości można taki karczek przygotować w domu, np. w piekarniku z opcją grill czy też na grillu elektrycznym.
Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować, bo z cydrem jeszcze mięsa nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMięso można peklować ww wielu alkoholach, mi bardzo smakowało.
UsuńUwielbiam karczuś pod każdą postacią, wiec wypróbuję Twoje danie :) Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńps. robiłam Twój dŻem z truskawkami i bzem, REWELACJA!
Polecam Kasiu i bardzo się cieszę, że dżem Ci smakował :)
UsuńTy to jednak potrafisz :) Obśliniłam monitor, nie dość, ze pychota, to jeszcze jak podane. Ściskam gorąco Gosieńko :)
OdpowiedzUsuńBożenko, jak zawsze jesteś zbyt łaskawa :)
UsuńWłasnie robiłem cydr, więc przepis warto zapisać, pozdro Michał
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyglada
OdpowiedzUsuń