Składniki na 4 litrowe słoiki :
Marynata:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 goździki
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Dodatkowo:
1 cebula
Sposób przygotowania:
Buraczki umyć nie obierać, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki i do każdego wrzucić po kawałeczku cebuli. Ugotowane buraki przestudzić, obrać i ciasno ułożyć w słoikach. Ja marynuję buraki w całości, bo często je ścieram na tarce. W garnku zagotować wszystkie składniki marynaty i zalać nią buraczki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka ( dno wyłożyć ściereczką) i gotować od momentu wrzenia przez 8-10 minut. Wyjąć i ustawić na ściereczce do góry dnem.
Buraczki marynowane w całości są najlepsze najwcześniej po 3-4 tygodniach, gdy przejdą przyprawami i marynatą.
Takich jeszcze nie robiłam, zawsze kroję w kawałki lub ścieram. Nie są w środku twarde?
OdpowiedzUsuńMario, dzięki temu, że są w całości, mam jeszcze czyściutką zalewę na barszczyk :)Absolutnie nie są twarde, pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam takie buraczki mieć w piwnicy, bo to bardzo wygodne. Dość długo się gotują i zapach też jest, więc wieksza ilość zrobiona jednocześnie wiele rekompensuje.Pozdrawiam Jagoda
OdpowiedzUsuńZgadza się, zrobić raz większą ilość i jest spokój. Pozdrawiam :)
UsuńTez takie robię, tylko bez goździków :)
OdpowiedzUsuńRozumiem doskonale, ale ja je uwielbiam:)
UsuńRobię dużo takich słoików, bo się bardzo potem przydają, a gotować i mało nie warto, szkoda zachodu:)
OdpowiedzUsuńPewnie, ze tak. Ja robię niewiele, bo tylko dla Mamy siebie, ale zawsze na wystarcza, pozdrawiam :)
Usuń