Składniki na
5 litrowych słoików:
5 kg aroni
0,5 kg czerwonej porzeczki
2 kg cukru
Sposób przygotowania:
Na dno garnka o grubym dnie wlać szklankę wody, wsypać umyte owoce i cukier.Gotować na małym ogniu przez 60-70 minut, od czasu do czasu mieszając. Zlać sok przez sito, a następnie odcisnąć owoce. Gorący sok przelewać do słoików i ustawiać do góry dnem, żeby pokrywka się zassała.
Jeśli chcecie wykorzystać pozostałą po soku pulpę np na dżem nie odciskajcie całego soku. Ja tego nie robiłam, a jedynie przelałam przez sito gorącą wodę i otrzymałam pyszny kompocik.
ps. Zawsze robiłam ten sok w sokowniku, ale w ubiegłym roku powstało jakieś zwarcie w kablu, więc robiłam w garnku. i wiecie co, ten jest chyba lepszy, bardziej esencjonalny. Polecam zrobienie, bo smakuje wybornie.
Aronii niestety nigdzie nie mogę kupić, a działki nie mam. Uwielbiam taki soczek, bo wiem z dawnych lat jak smakuje.
OdpowiedzUsuńTak, to właśnie jest dziwne, wszystko z działek działkowcy, czy też, złodzieje sprzedają, a aronii nie.
UsuńRobię dodaję wiśnie, specjalnie je mrożę do soku z aronii, pycha po prostu.
OdpowiedzUsuńSuper z tymi wiśniami :) Ja robię jeszcze z jabłkami.
Usuń