Co powiecie na pyszny karczek z grilla? Wprawdzie pogoda już nie sprzyja grillowym biesiadom na dworze, ale równie dobrze można go przygotować w domu na grillu elektrycznym, czy patelni grillowej. Zapewniam, że warto.
Składniki:
700 g karkówki
Sos chimichurri:
1/2 szklanki liści zielonej pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta płatków chilli
50 g czarnego octu ryżowego
50 g oliwy
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki
sosu połączyć za
pomocą blendera i natrzeć nim pokrojone w plastry mięso. Tak przygotowane odstawić
do lodówki na 24 godziny. Mięso lekko otrzepać z marynaty i piec na grillu lub patelni grillowej po
4-5 minut z każdej strony. Lubię jak wieprzowina jest lekko przyrumieniona.
Było pysznie,
także polecam i życzę Smacznego!
Jak smakuje, tak jak wygląda, to pyszny musiał być.
OdpowiedzUsuńTaki właśnie był :)
UsuńChyba się lekko przypiekł :)
OdpowiedzUsuńNie, w środku był idealny. Niestety nie zrobiłam zdjęcia w przekroju :)
UsuńWow, kocham takie grillowane dania - już nie mogę się doczekać grilla w nastepną sobotę :d
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię grilla, niestety pogoda coraz gorsza. Pozdrawiam :)
UsuńA ja chimichuri dodaję jako dodatek na zimno i tez jest super.
OdpowiedzUsuńWiadoma sprawa, bo ten sos jest po prostu pyszny, pozdrawiam :)
Usuń