U mnie na działce ogórki wciąż rosną i kolejne słoiki zapełniam tymi pysznościami. Dzisiaj tradycja ...ogórki konserwowe, moje ulubione na słodko. Zapraszam po przepis.
Składniki na 6 litrowych słoików:
3 kg równych ogórków
1 marchewka
1 cebula
6 baldachów kopru z gałązkami
6 liści laurowych
18 ziaren ziela angielskiego
6 goździków
6 płaskich łyżeczek gorczycy
Zalewa:
1/2 l octu
2,5 l wody
pół szklanki soli
szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, słoiki wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika na dno wrzucić pokrojoną marchewkę i plaster cebuli, po łyżeczce gorczycy, 3 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 goździk i gałązkę kopru. Na tak przygotowane podłoże w każdym słoiku ciasno ułożyć ogórki. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i sól, mieszać aż przyprawy się rozpuszczą. Na końcu dodać ocet i ponownie zamieszać. Tak przygotowaną zalewa zalać słoiki. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10 minut od momentu zagotowania. Wyjąć i pozostawić nasze pyszności do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego :)
Ależ piękne, ja dodaję jeszcze papryki.
OdpowiedzUsuńTo są tradycyjne ogóraski, papryka moim zdaniem tutaj zbędna :) Pozdrawiam.
UsuńTeż tak robię, ale dodaję jeszcze kminek. Pycha po prostu,
OdpowiedzUsuńNie lubię kminku i jakoś go sobie nie wyobrażam w ogórkach. Jednak ile ludzi, tyle smaków :) Pozdrawiam.
Usuń