Składniki na 1 słoiki 0,5 l :
liście botwinki
małe buraczki
zielony koperek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka octu
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, buraczki obrać ze skórki. Wszystko pokroić w miarę na równe kawałki. Dodać pokrojony koperek, wymieszać i napełnić słoiki. Do słoika wsypać sól i wlać ocet oraz zimną wodę, tak aby warzywa były przykryte zalewą. Zakręcić słoiki i wymieszać sól, potrząsając słoikami. Wstawić do garnka, wyłożonego ściereczka i gotować 5-7 minut od momentu zagotowania. Wyjąć, obrócić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Smacznego :)
Też takie robię, potem zupka prawie na poczekaniu. I fasolkę szparagową jeszcze robię, żeby było do kompletu. Miło mi tu zaglądać, pozdrawiam, Majka
OdpowiedzUsuńJa fasolki jeszcze nigdy nie robiłam, muszę to nadrobić. Maju zapraszam ponownie i dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam.
UsuńŚwietny pomysł, tez się nie nie długo za coś takiego zabieram :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Zupka na poczekaniu, pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam chyba z 15 słoików jak wybierałam z ogródka buraczki. W zimie to ulubiona u nas zupka :)
OdpowiedzUsuń15, to sporo, ale jak zupka ulubiona, to zdecydowanie warto :)
UsuńTeż właśnie przyniosłam z ogrodu i będę robić :)
OdpowiedzUsuń