Składniki;
ogórki
papryka żółta i czerwona
marchewka
cebula
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
4 łyżki miodu
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
4 listki laurowe
3-4 goździki
5-6 kulek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
Dodatkowo:
oliwa
Warzywa umyć i pokroić, ogórki i marchew w plastry, paprykę i cebulę w paski. Do przygotowanych słoików układać ciasno warzywa.
Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się rozpuści. Tak przygotowaną marynatę przecedzić przez sito, dodać miód, rozmieszać zalać warzywa w słoikach, na wierzch każdego słoika wlać po łyżeczce oliwy, zakręcić.Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody.
ojej, miodowa zalewa! ale to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńZuza, w tej zalewie rewelacyjna jest też pieczona papryka. Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki do wszystkiego, a najbardziej do domowych wędlin, pycha!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 % :)
UsuńUwielbiam wszystko co jest w tej zalewie :)
OdpowiedzUsuń