Pikle dają nam ogromne pole do popisu, bo ilość
oraz gatunek użytych warzyw jest tutaj dowolny. Smaki warzyw pod wpływem
marynaty się przenikają i zimą ucieszą nas swoim smakiem i wyglądem.
Idealne do obiadu, kanapek czy zapiekanek.
Składniki na 4 słoiki:
1 nieduża cukinia
8 pomidorków cherry
8 żółtych pomidorków koktajlowych gruszkowych
8 malutkich cebulek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka pomarańczowa
1 papryka zielona u mnie ramiro
4 papryczki chili
1 marchewka
4 nieduże gałązki kopru
Marynata:
2
szklanki wody
1
szklanka octu
1
i 1/2 szklanki cukru
1
i 1/2 łyżki soli
2
łyżeczki kurkumy
4 płaskie łyżeczki
gorczycy
4 listki laurowe
8 kulek ziela angielskiego
4 listki laurowe
8 kulek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, cukinię pokroić w centymetrowe plastry, paprykę w
paski, marchewkę w plasterki. Na dno każdego słoika wrzucić po gałązce kopru i pokrojoną marchewkę. Do tak przygotowanych
słoików układać warstwami po równo warzywa ; cukinię, paprykę, cebulki,
pomidorki, całą chili.
Do garnka wlać wodę i ocet,
dodać kurkumę, gorczycę, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się
rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać warzywa w słoikach, zakręcić. Wstawić
do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować
10 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjąć słoiki z garnka i ustawić do góry dnem, aż do
ostygnięcia. Smacznego :)
Pyszne słoiczki, a jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię takie przetwory, są bardzo aromatyczne, a ja to ogromnie lubię :)
OdpowiedzUsuńAnno, ja też tak uważam. Połączenie wielu smaków daje ciekawe efekty. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)
Usuń