Składniki:
2 kg mirabelek ( po wydrylowaniu)
1 kg cukru
1 kg cukru
2 opakowania żelfixu 2:1
skorka otarta z 1/2 cytryny
skorka otarta z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Mirabelki, umyć, osuszyć i wydrylować, co jest
w tym przepisie najbardziej pracochłonne. Owoce przełożyć do miski i zasypać
żelfix-em oraz cukrem. Po 45 minutach
przełożyć do garnka i na małym ogniu dusić 10 minut, ciągle mieszając.
Dodać skórkę z cytryny. Gorący dżem przełożyć do suchych, wyparzonych słoiczków.
Zakręcić wieczka i ustawić do góry dnem.
Słoiczki pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia, aż wieczko się zassie. Dżem ma cudowna żółtą barwę, jest lekko kwaśny i słodki zarazem. Rewelacyjnie się sprawdzi na bułce, jako dodatek do białego sera czy nadzienie do rogalików francuskich, polecam i życzę Smacznego J
Pamiętam, jak zbierałam mirabelki jak byłam dzieckiem, a dżem w sumie nigdy nie zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńA teraz nikt prawie ich nie zbiera, szkoda, bo dżemik pyszny. Pozdrawiam :)
Usuń