mogłam go przygotować z Ich pyszną kiełbasą wiejską tradycyjną, na wywarze z mojej domowej białej.
Składniki:
około 250 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
około 25o g kiełbasy białej własnej roboty
1/2 l domowego zakwasu
2 suszone prawdziwki
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela
1,5 l wody
4 jajka ugotowane na twardo
chlebki do żurku
Sposób wykonania:
Do garnka wlać wodę, wrzucić białą kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Dodać kiełbasę wiejską i zakwas, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Przed podaniem kiełbasę i jajka pokroić w plasterki. Wlać do chlebków i podawać. Smacznego :)
Oj, jakie apetyczne zdjęcia Gosiu, az ponownie zgłodniałem :) U nas żurek też obowiązkowy na Wielkanoc, tak jak barszcz czerwony na Boże Narodzenie. Pozdrawiam i Wesołych Świat zyczę :)
OdpowiedzUsuńMietku, pięknie dziękuję za dobre słowo.Staram się, choć nie zawsze wychodzi. Jedzenie wbrew pozorom, to wcale nie taki łatwy temat do fotografii. I ja pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
UsuńU mnie też obowiązkowo musi byc żurek, ale będzie w talerzu:) Kasia
OdpowiedzUsuńTalerz, świetne naczynie, pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam barszczyk w chlebku! Musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńBył Aleksandro :) W niedzielę powtórka. Pozdrawiam, Wesołych i smacznych Świąt życzę :)
UsuńtAKI ŻUREK I TAK PODANY TO JA ROZUMIEM.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowo :)
Usuń