Składniki:
700 g mielonej karkówki wieprzowej
1 mała bułka pszenna
1 jajko
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam majonez, sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety ( z tej porcji wyszło mi 9 szt), które lekko obtoczyłam w bułce tartej. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około 10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Smacznego :)
O takich kotletach jeszcze nie słyszałam, muszę koniecznie zrobić, bo majonez uwielbiam.
OdpowiedzUsuńGrażynko, jeśli lubisz majonez i mielone, to gorąco polecam.
UsuńU Ciebie zawsze jakieś ciekawe wynalazki :)
OdpowiedzUsuńEwa, staram się, pozdrawiam calą Twoją Rodzinkę :)
UsuńMusze zrobić, bo z ketchupem mi smakują, to te pewnie też będą.
OdpowiedzUsuńZ ketchupem jeszcze nie robiłam, ale te ppolecam.
UsuńTEŻ ROBIĘ Z MAJONEZEM, ALE BEZ MUSZTARDY. BARDZO LUBIMY.
OdpowiedzUsuńKazdy lubi coś innego, dla mnie musztarda tutaj bardzo pasuje. Kotlety sa bardziej wyraziste. Pozdrawiam.
UsuńCo daje ten majonez, są bardziej delikatne ... ? też wolę dodać musztardę, są wtedy wyraziste, lekko pikantne
OdpowiedzUsuńWiesz, w sumie to sama nie wiem jak to opisać. Są takie soczystsze. Pulchniejsze też chyba. Mi ogólnie bardziej smakują, niż te tradycyjne. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)
UsuńTy mnie ciagle zaskakujesz swoimi pousłami, a potem przekazuję je mojej Lubej i wiem, ze sa super. Wariatka kulinarna z Ciebie
OdpowiedzUsuń"Wariatka kulinarna" powiadasz? Dzieki to dla mnie komplement. Pozdrowienia dla Żonki:)
Usuń