środa, 14 marca 2018

Kotlety mielone z majonezem

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy, czy jutrzejszy obiad, to polecam Wam te pyszne kotlety, majonez bardzo podkręca ich smak. Kotlety podałam z pieczonymi pieczarkami i ziemniaczkami. Dodatkiem do obiadu była fantastyczna Surówka Staropolska  Firmy ORZECH. Gorąco polecam.


Składniki:

700 g mielonej karkówki wieprzowej
1 mała bułka pszenna
1 jajko
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Sałatka staropolska Firmy ORZECH


Sposób przygotowania:

Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam majonez, sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety ( z tej porcji wyszło mi 9 szt), które lekko obtoczyłam w bułce tartej. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około 10 min).Następnie  na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. O takich kotletach jeszcze nie słyszałam, muszę koniecznie zrobić, bo majonez uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, jeśli lubisz majonez i mielone, to gorąco polecam.

      Usuń
  2. U Ciebie zawsze jakieś ciekawe wynalazki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, staram się, pozdrawiam calą Twoją Rodzinkę :)

      Usuń
  3. Musze zrobić, bo z ketchupem mi smakują, to te pewnie też będą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ketchupem jeszcze nie robiłam, ale te ppolecam.

      Usuń
  4. TEŻ ROBIĘ Z MAJONEZEM, ALE BEZ MUSZTARDY. BARDZO LUBIMY.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazdy lubi coś innego, dla mnie musztarda tutaj bardzo pasuje. Kotlety sa bardziej wyraziste. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Co daje ten majonez, są bardziej delikatne ... ? też wolę dodać musztardę, są wtedy wyraziste, lekko pikantne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, w sumie to sama nie wiem jak to opisać. Są takie soczystsze. Pulchniejsze też chyba. Mi ogólnie bardziej smakują, niż te tradycyjne. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  6. Ty mnie ciagle zaskakujesz swoimi pousłami, a potem przekazuję je mojej Lubej i wiem, ze sa super. Wariatka kulinarna z Ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Wariatka kulinarna" powiadasz? Dzieki to dla mnie komplement. Pozdrowienia dla Żonki:)

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...