piątek, 2 marca 2018

Bigos z suszonymi figami

Na moim blogu czego jak czego, ale przepisów na bigosy nie brakuje i to pod różną postacią. Są te z kapusty młodej, są z kiszonej, są ze słodkiej, są mieszane. Są tez aromatyczne, jak Świąteczny z przyprawą do piernika. A dzisiaj kolejna nowość, bigos z suszonymi figami. Dzięki uprzejmości Firmy HELIO po raz kolejny dostałam przesyłkę z pysznymi produktami i wykorzystałam je w sposób nie do końca oczywisty, o czym może świadczyć ten wpis. Jest eksperymentem, ale zdecydowanie godnym polecenia, a suszone śliwki, które zawsze dodaję do bigosu z kiszoną kapustą, ustąpiły tym razem miejsca figom właśnie.




Składniki:

800 g karczku wieprzowego b/k
1 laska kiełbasy podwawelskiej
1 kg kiszonej kapusty
600 g kapusty słodkiej
1 duża cebula
solidna garść suszonych podgrzybków
8 suszonych fig Firmy HELIO 
2 łyżki masła klarowanego
 3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Na dnie garnka położyć mięso, dodać kiszoną kapustą, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte. Gotować przez 30-40 minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć na nim cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Dodać do garnka z kapustą i mięsem.Kapustę słodką zszatkować i również przełożyć do garnka. Dodać namoczone suszone grzyby, suszone pokrojone figi (2 zostawić w całości do dekoracji) oraz wszystkie przyprawy poza czosnkiem.


Gotować na małym ogniu około 70-80 minut od czasu do czasu mieszając.  na końcu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek  i spróbować, czy nie potrzeba jeszcze soli i pieprzu. Wymieszać i można podawać. Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Oj pyszny bigosik, a smak słodkiej figi, to musi być strzał w 10 :) Pozdrawiam Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia, dziękuję za odwiedziny i miłe słowo. Dawno Cię tutaj nie było :) Ja również Cię gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Gosiu, wiesz ciągle brak czasu. A dzisiaj mam wolne, to zajrzałam po dłuuuugiej nieobecności na fejsa i od razu zobaczyłam Twój post, to przyszłam zobaczyć :)

      Usuń
  2. Musi być ciekawy smak. Ja dodaję do bigosu rodzynki i zurawine, no ale tego na bank tez spróbuję. Uwielbiam suszone owoce w bigosie. To takie świąteczne wręcz. pozdrawiam Zofia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynki i żurawina też super, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A dupa rośnie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. DZISIAJ BĘDĘ ROBIĆ, WCZORAJ KUPIŁAM FIGI, TYLE, ZE Z ŻEBERKAMI.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Figi z żeberkami> Czy może bigos ? Pozdrawiam Grażynko :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Smacznie było, pozdrawiam. Gosia

      Usuń
  6. Ty to zawsze coś wymyślisz :) Najlepszego z okazji Dnia Kobiet, Pozdrawiam Gosieńko :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...