Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżki kaszy manny
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
Składniki na sos:
6 łyżek sosu ostrygowego
4 łyżki sosu sojowego jasnego
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2-3 łyżki marynowanych pędów bambusa
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 papryczki chili
1/2 papryczki chili
1/2 czerwonej cebuli
2 gałązki dymki
1 łyżeczka mąki ryżowej
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i zmielić, dodać sos ostrygowy, pokrojoną kolendrę i pieprz cayenne. Wyrabiać mięso przez 5-7 minut, na jednolitą masę. Uformować pulpeciki, u mnie podłużne. Na patelni rozgrzać olej kokosowy ( może być też sezamowy) i smażyć pulpety z obu stron po około 5 minut, powinny się lekko zarumienić. Zdjąć z patelni a na pozostały olej wrzucić pokrojona paprykę, chili, cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pędy bambusa. W szklance wymieszać sos ostrygowy z sosem sojowym, wodą i cukrem, przelać do warzyw, wymieszać. Do sosu przełożyć klopsiki i poddusić delikatnie mieszając przez około 3-5 minut. Przed podaniem posypać grubo pokrojoną dymką. Podawać z ryżem. Smacznego :)
Gosiu uwielbiam dania kuchni chińskiej, twoje świetnie wygląda, choć olej moim zdaniem sezamowy lepszy. Widzę jednak, że o nim wspomniałaś :)
OdpowiedzUsuńEwo dziękuje za miłe słowo :) Olej kokosowy ma wiele zalet i mi odpowiada bardziej niż sezamowy, który zmienia smak całego dania. Druga sprawa, nie gotuję tylko dla siebie, a moja Mama sezamowego nie rawi i tyle w temacie, pozdrawiam :)
UsuńOJ PYCHA
OdpowiedzUsuńDziękuję, faktycznie było smacznie :)
UsuńMOJE KLIMATY :)
OdpowiedzUsuńI moje :)
UsuńGosiu, robiłam wczoraj, jejku, jakie to dobre. Cała rodzinka zachwalała.
OdpowiedzUsuńWiesz co Grażynko, takie komentarze cieszą mnie najbardziej, zwłaszcza napisane wczesnym rankiem. Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń