sobota, 10 marca 2018

Gniazda makaronowe a'la lazania

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejszy obiad, to polecam ten przepis. To taka oszukana lazania, ale smakiem absolutnie jej nie ustępuje. 

I szybko do sklepu, bo jutro niedziela bez handlu, ale z kinem, kawiarniami, restauracjami, stacjami benzynowymi,  itd.... A Ci Ludzie tez mają Rodziny, coś tu nie halo jest Panie Prezesie. Jak sprawiedliwie, to wszystkim: lekarze, policjanci, strażacy. Dobra koniec polityki. Smacznie było, cześć.


Składniki:

makaron gniazdka nitki 
1 słoik sosu do spaghetti  ORZECH
400 g mielonego karczku
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
1 plaska łyżeczka listków świeżego tymianku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanych listków świeżego majeranku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 duże pieczarki

Beszamel:

3 łyżki maki
3 łyżki masła
około 1 l mleka
100 g żółtego ( u mnie morski)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól  i pieprz do smaku

Dodatkowo:

2 łyżki masła
naczynie żaroodporne
folia aluminiowa


Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając drewnianą łopatką dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową pieprz i sól. Zagotować i  odstawić.



Mięso przełożyć do miski dodać  kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Wyrabiać masę mięsną przez minimum 5-7 minut. Uformować zgrabne kuleczki i odstawić.


Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem wlać połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć  gniazdka makaronowe. Do każdego gniazdka  włożyć po solidnej łyżce sosu do spaghetti, a na nim ułożyć mięsne kulki. Pomiędzy gniazdka powtykać pokrojone pieczarki. Wszystko zalać drugą częścią beszamelu, można też dodatkowo posypać żółtym serem. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego


 Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. ale ciekawy pomysł, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Faktycznie było smaczne, pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  2. Będę robić, bo mi się podoba ten pomysł z makaronem gniazdkowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. ŚWIETNY POMYSŁ I EFEKTOWNY

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu wspaniały pomysł z tym makaronem i kuleczkami. Uwielbiam lazanię, ale zawsze robię tradycyjnie. Teraz mogę zrobić inaczej i zrobię na 100%.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziemy w przyszłym tygodniu znowu robić białą kiełbaskę z Twojego przepisu, Sprawdzony w Boże Narodzenie i już innej nie chcemy :) Pozdrawiam Gosiu

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę Ewo, daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  5. Ale pychotka :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...