Składniki;
100
ml śmietanki do zup 18 %
100 ml mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta cynamonu
garść
świeżego tymianku
oliwa
sól morska
5 kromek bułki wrocławskiej
5 kromek bułki wrocławskiej
2 łyżki masła
Sposób przygotowania;
Dynię przekroić na
pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do
pieczenia i ułożyć na nim dynię i pokrojony czosnek, skropić oliwą,
posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni C z termoobiegiem na około 30 -35 minut.
Do garnka wlać bulion, dorzucić dynię, oraz papryczkę chili. Doprawić solą i
gotować 20 minut. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, dodać śmietankę, mleko kokosowe i zmiksować.
Bułkę pokroić w
kosteczkę i usmażyć na rumiano na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik
papierowy. Zupę podawać z grzankami i świeżym tymiankiem. Smacznego :)
Zupa krem zawsze najlepsza, w sumie z czegokolwiek :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię kremy, choć z dyni najbardziej, pozdrawiam :)
UsuńAle mi się marzy taki krem na obiad, mniam mniam... Chociaż wiem, że pewnie sama bym go jadła.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
U mnie nie ma problemu, Mama i ja uwielbiamy i cieszy mnie to, Że dynie ciągle można kupić. Moje działkowe, już dawno zapomniane, pozdrawiam i zaraz do Ciebie zajrzę :)
UsuńWygląda rewelacyjnie, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńTeż dzisiaj robiłam , tylko bez mleka kokosowego, bo nie mogłam kupić, ale i tak pycha , dałam więcej śmietany,
OdpowiedzUsuńI super, mleko kokosowe nie jest obowiązkowe, by zupa była pyszna. Ja miałam, to dałam. Pozdrawiam.
UsuńFantastyczna zupa na chłodniejsze dni, bardzo zdrowa i pożywna. Uwielbiam zupy krem, a z dyni to już wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, krem z dyni to u mnie nr 1, pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny :)
Usuń