piątek, 16 marca 2018

Surówka z kapusty pekińskiej w stylu azjatyckim

Dzisiaj zapraszam na nieco inną niż zwykle  kapustę pekińską. Trafiła mi się na zakupach taka piękna, różowo- czerwona, to i dresing musiał być odpowiednio inny. Powiem Wam smacznie wyszło, więc polecam, pasuje niemal do wszystkiego.



Składniki:

1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 papryki żółtej slodkiej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4  łyżki octu ryżowego
  •  1  łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić w paski, posypać szczypta soli i  lekko zgnieść dłońmi. Dodać pokrojone papryki oraz wszystkie przyprawy. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Smacznego : )

9 komentarzy:

  1. Mam pytanie, bo nigdy nie jadłam. Czymś się różni w smaku od tej tradycyjnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie niczym, ale kolor robi swoje. Wszak oczami też się je. I ten kolor jest cudowny.

      Usuń
    2. Oczywiście chodziło mi o kolor kapusyu, a nie dresing. Ten był zupełnie inny :)

      Usuń
  2. Takiej jeszcze nie jadłam :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ekstra, a smak inny niż zwykłej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piotrek, pisałam juz wcześniej, inny, bo dresing inny. Sam smak kapusty moim zdaniem taki sam, Za to cudna jest i pieknie się prezentuje na stole.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Tereso, to tylko dodatek do d, ale faktycznie smaczny, pozdrawiam :)

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...