Moi mili Czytelnicy bloga. Jutro Wielka sobota, więc to ostatni przepis przed Wielkanocą. Pozostałe opublikuję dopiero po Świętach. Dla Tych z Was, którzy znajdą chwilkę czasu, by zajrzeć na bloga, składam najserdeczniejsze życzenia : Zdrowych, Rodzinnych i smacznych Świąt! Pozdrawiam serdecznie :)
Dzięki uprzejmości Firmy Hańderek do przygotowania tych galaretek użyłam Ich schabu tradycyjnego, polecam.
Składniki :
150 g schabu pieczonego Hańderek
100 g mrożonego groszku
100 g mrożonej marchewki
Składniki na wywar:
0,5 kg kurzych łapek
0,5 kg kurzych łapek
2 marchewki / 1 pietruszka
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
wody tyle by zakryła składniki ok 1 l
wody tyle by zakryła składniki ok 1 l

Sposób przygotowania:
Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka.
Dorzucić obrane warzywa, zalać wodą. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko pyrkała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Schab pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować skorupy jaj ( z górnej strony postukać nożem i wyjąć zawartość , porządnie umyć W misce wymieszać schab, marchewkę i groszek. Przełożyć do skorupek i zalać wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem obrać ze skorupki jak zwykłe jajko. Moja jajeczka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie byłay twarde. Polecam i życzę smacznego :)
Dorzucić obrane warzywa, zalać wodą. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko pyrkała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Schab pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować skorupy jaj ( z górnej strony postukać nożem i wyjąć zawartość , porządnie umyć W misce wymieszać schab, marchewkę i groszek. Przełożyć do skorupek i zalać wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem obrać ze skorupki jak zwykłe jajko. Moja jajeczka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie byłay twarde. Polecam i życzę smacznego :)
O jejciu, czemu dopiero dzisiaj to widzę ? Gdzie ja teraz kupię łapki ?
OdpowiedzUsuńZrób na bazie rosołu kurczaka i żelatyny. Pozdrawiam
UsuńWSPANIAŁE JAJECZKA. ZA ZADKO DO CIEBIE ZAGLADAM PO INSPIRACJE :) TOBIE RÓWNIEZ WESOŁYCH ŚWIĄT GOSIU :)
OdpowiedzUsuńOj Kasiu, wyluzuj trochę. Tobie również Wesołych Świąt. Pozdrawiam :)
UsuńWzajemnie Gosiu, Zdrowych i Smacznych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Magda, były smaczne :)
UsuńSuper pomysł z tymi skorupkami! Mi zawsze brakuje pojemniczków na galaretki :)
OdpowiedzUsuńTo teraz już nie będzie brakować, pozdrawiam Karolino :)
Usuń