niedziela, 18 marca 2018

Ciasto czekoladowe z jabłkami


Ciasto to robiłam jakiś czas temu, ale przeglądając swoje zdjęcia i szukając Wielkanocnych inspiracji na ciasta właśnie, dodałam je do listy" do zrobienia". To bardzo łatwe w wykonaniu i cudownie wilgotne ciasto jest bowiem idealne na każdą okazję. Może więc i Wy zrobicie, bo przepis sprawdzony.




Składniki:

200 g masła
1 szklanka cukru
4 duże jajka
150 g gorzkiej czekolady
300 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki koniaku
1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku
4 jabłka

cukier puder
bita śmietana



Sposób przygotowania :


Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszysty krem. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas  ubijając. Czekoladę połamać i umieścić w misce nad gotująca się wodą. Mieszać do momentu aż się roztopi. Rodzynki zalać koniakiem i odstawić.
Do dużej miski przesiać mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
Do ubitej masy z masła i jajek, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz rodzynki namoczone w koniaku, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wylać na nią masę. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie w kratkę posypać cynamonem. i lekko wepchnąć w ciasto

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać. U mnie z bitą śmietaną. Smacznego :)





10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się Alicjo, jest super pyszne i łatwe, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. TEŻ JE BARDZO LUBIĘ I CO WAŻNE, ZAWSZE SIĘ UDAJE :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawaj Gosia, oglądamy skoki i palce obgryzam z nerwów, chętnie bym zamieniła paluchy na kawałeczek tego ciacha!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak to u Ciebie było Ewcia, oglądałaś Stocha, czy grzebałaś w necie? :) A ciasto zrób, bo bardzo smaczne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo smaczne ciasto i bardzo je w domu lubimy. Zwłaszcza maż i syn, bo to czekoladożercy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię w sobotę, bo wyglada cudnie.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...