Składniki:
2 śledzie korzenne iwasi
2 konserwowe ogórki
6-8 marynowanych grzybków
1 szalotka
kilka plasterków papryczki chili
1,5 łyżeczka musztardy francuskiej
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie, obrać ze skóry i ości. Pokroić w małą kosteczkę, dodać pokrojone w taka samą kostkę szalotkę, ogórki i grzybki. Dodać musztardę, olej i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić pieprzem. W przepisie nie ma soli, bo śledzie są wystarczająco słone, a nie były wcześniej moczone, żeby nie pozbawiać ich pysznego korzennego smaku. Podawać z ulubionym pieczywem. Gorąco polecam i życzę smacznego :)
Ależ to musi być dobre.
OdpowiedzUsuńBardzo, gorąco polecam :)
UsuńUwielbiam taki tatarek i robię często, choc tych śledzików nie znam. Gdzie można kupić Gosiu?
OdpowiedzUsuńEwa, wszystko jest we wpisie z odnośnikiem do śledzi konkretnie nawet. Bardzo polecam i dziękuję za odwiedziny
UsuńJa to bym chętnie zjadła, ale obierać śledzie? fuj
OdpowiedzUsuńFilety też są w ofercie sklepu IKRA, tyle, Że w oleju, pozdrawiam i serdecznie polecam.
UsuńBardzo fajny pomysł na śledzia
OdpowiedzUsuńTez tak myślę, pozdrawiam :)
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie, że tak :)
Usuń