piątek, 30 marca 2018

Wielkanocne galaretki ze schabem w skorupkach jaj

Moi mili Czytelnicy bloga. Jutro Wielka sobota, więc to ostatni przepis przed Wielkanocą. Pozostałe opublikuję dopiero po Świętach. Dla Tych z Was, którzy znajdą chwilkę czasu, by zajrzeć na bloga, składam najserdeczniejsze życzenia : Zdrowych, Rodzinnych i smacznych Świąt! Pozdrawiam serdecznie :)


Dzięki uprzejmości Firmy Hańderek do przygotowania tych galaretek użyłam Ich schabu tradycyjnego, polecam.



Składniki :

150 g schabu pieczonego Hańderek
100 g mrożonego  groszku
100 g mrożonej marchewki

Składniki na wywar:

0,5 kg kurzych łapek
2 marchewki / 1 pietruszka
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka octu
1/2  łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
wody tyle by zakryła składniki ok 1 l


Sposób przygotowania:

Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. 
Dorzucić obrane warzywa, zalać wodą.  Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko pyrkała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić.  Schab pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować skorupy jaj ( z górnej strony postukać nożem i wyjąć zawartość , porządnie umyć W misce wymieszać schab, marchewkę i groszek. Przełożyć do skorupek i zalać wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem obrać ze skorupki jak zwykłe jajko. Moja jajeczka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie byłay twarde. Polecam i życzę smacznego :)



8 komentarzy:

  1. O jejciu, czemu dopiero dzisiaj to widzę ? Gdzie ja teraz kupię łapki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób na bazie rosołu kurczaka i żelatyny. Pozdrawiam

      Usuń
  2. WSPANIAŁE JAJECZKA. ZA ZADKO DO CIEBIE ZAGLADAM PO INSPIRACJE :) TOBIE RÓWNIEZ WESOŁYCH ŚWIĄT GOSIU :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Kasiu, wyluzuj trochę. Tobie również Wesołych Świąt. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wzajemnie Gosiu, Zdrowych i Smacznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł z tymi skorupkami! Mi zawsze brakuje pojemniczków na galaretki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz już nie będzie brakować, pozdrawiam Karolino :)

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...