sobota, 19 sierpnia 2017

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna surówka z białej kapusty.




Składniki na gulasz:

600 g wołowiny pieczeniowej
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 średnia cebula
1/2 czerwonej papryki
1 papryczka chili 
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
5 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku


Składniki na placki:

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz  do smaku
olej do smażenia
                                      
Dodatkowo:

gęsta kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:



Wołowinę pokroić w kostkę, opanierować w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut.

W międzyczasie przygotować placki....Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniutko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. 


Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładając je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej śmietany i posypać słodką papryką. Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Wow, nigdy takich placków nie jadłam, interesujące!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, są wyśmienite, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Rewelacja, uwielbiam i robie co najmniej raz w miesiącu. Moi domowi faceci za nimi przepadają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, ze przepadają. Wiedza co dobre :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jadę do Ciebie Dziewczyno, bo uwielbiam :)

      Usuń
    2. Mieciu, zjedzone już dawno temu, musisz sam zrobić :) Pozdrowienia dla żonki :)

      Usuń
  4. Uwielbiam placki po węgiersku :) To idealne danie na jesienny obiad

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...