Jeśli lubicie kalafiora, to polecam takie jego gotowanie. W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła samodzielna potrawa, czy składnik sałatki.
Składniki:
1 kalafior około 1,2 kg
1 szklanka mleka
3 łyżeczki masła
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
papryczka chili
Przygotowanie:
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do garnka. Dodać wodę i mleko tak, aby płyn zakrywał warzywo,posolić. Gotować na średnim ogniu około 15 minut. Lubię gdy jest al dente.
Robie kalafiora smażonego, ale ten wyglada fajnie.
OdpowiedzUsuńi tylko szklanka mleka wystarczy? sprawdzę
OdpowiedzUsuńPlus woda oczywiście, aż do zakrycia warzywa,tak jak napisałam. Pozdrawiam i czekam na info jak smakowało.
Usuń