Leczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz
warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam
również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej
również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :)
Składniki:
1 młoda cukinia 0,5 kg
2 czerwone papryki
2 zielone papryczki chilli
6 dużych pieczarek
2 średnie cebule
3 nieduże pomidory malinowe
2-3 białe kiełbaski
1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki
sól, słodka mielona
papryka i pieprz do smaku
kilka liści świeżej
bazylii
kilka gałązek świeżego
tymianku
2-3 ząbki czosnku
cukier do smaku
olej
Do garnka o grubym dnie wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i obrane pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić. Wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, dodać okrojoną w talarki
cukinię. Pomidory naciąć delikatnie na krzyż i ułożyć pod warzywami, wyjąć gdy
skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać do całości. Doprawić
solą, pieprzem, słodką papryką, dodać obrane ze skórki i pokrojone parówki oraz białe kiełbaski.
Gotować jeszcze 5-7 minut. Zdjąć z gazu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,
oraz liście bazylii i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 5-10 minut, aby smaki się przegryzły.
Nigdy nie przepadałam za leczo, ale Twojego chyba spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńTo się bardzo cieszę, że zdjęcie spełniło swa powinność :) Pozdrawiam
UsuńAle pięknie wyglada, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko :)
UsuńRobiłam i wyszło rewelacyjne , super przepis! Mirka
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam :)
Usuń