Składniki na słoik 1 litrowy:
ogórki
koper (1 baldach+ gałązka)
czosnek ( 2 ząbki na słoik)
liście winogrona (3 na słoik)
liście porzeczki (3-4 na słoik )
liście wiśni (5-6 na słoik)
chrzan( ok 5 cm na słoik)
liść laurowy (1 na słoik)
ziarna ziela angielskiego( 2-3 na słoik)
ziarna czarnego pieprzu(3-4 na słoik)
gorczyca( 1/3 łyżeczki na słoik)
Zalewa:
Zagotować wodę dodając odpowiednio 1 łyżkę soli kamiennej na 1 litr wody
Przygotowanie :
W wyparzonych słoikach umieścić ogórki, chrzan, koper i pozostałe przyprawy. Tak przygotowane słoiki zalać gorącą zalewą. Zakręcić i odstawić na blat stołu do góry dnem, przykryć ściereczką i poczekać do ostygnięcia. Kiedy wieczko się zasie, można nasze ogóreczki wynieść do piwnicy. Smacznego :)
Kiszone ogórki, najlepsze. |
Prezentują się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
UsuńPyszne kiszone ogóreczki przeprowadzane w wyniku fermentacji przez bakterie mlekowe, mniam <3
OdpowiedzUsuńSkoro, tak piszesz :)
UsuńRobię podobną zalewę, jedynie co nie dodaję liści winogrona. Uwielbiam ogórkową i ogórek do chlebka z smalczykiem ;)
OdpowiedzUsuńIwonko, moja Mama zawsze dodaje liści winogron do zimowych ogórków, jak i tych porzeczkowych i wiśniowych. Mama i Teściowa Ją tak nauczyły. Są ywarde i aromatyczne. Pozdrawiam :)
UsuńKocham takie domowe ogóreczki, a jakie rowne i piękniutkie :)
OdpowiedzUsuńZ działki :)
Usuń