Czas galopuje i sezon truskawkowy niestety nieuchronnie zmierza ku końcowi, ale nie może w nim zabraknąć przepisu na pyszne knedle z tymi owocami. Lato w tym roku nie rozpieszcza zbytnio słońcem i nie wszystkie owoce są tak słodkie, jak bym chciała. Cóż, trzeba brać to co daje natura. Na działce już dawno przekwitł bez, piwonie a teraz róża. Z tej ostatniej zrobiłam spore zapasy w słoiczki. Truskawkowe przetwory też na zimę zrobione, żeby mieć w te mroźne dni namiastkę lata. A co do knedli, to truskawki mrożone też się do nich świetnie nadają i śmiało możemy je zrobić o dowolnej porze roku, polecam.
500 g ziemniaków
2/3 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka masła
szczypta soli
truskawki, cukier, śmietana
Sposób przygotowania:
Ja robię tak samo tylko polewam masłem z bułeczką tartą. Rewelacja. Marlena
OdpowiedzUsuńTeż tak lubię, ale tym razem były ze śmietaną. Dzięki za odwiedzenie mojego bloga
UsuńLubię knedle, ale niekoniecznie w tak słodkiej wersji. Najbardziej lubię mięsne
OdpowiedzUsuńMięsne nazywam pyzami :) Pozdrawiam Serdecznie :)
Usuń