Składniki na ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
2/3 szklanki cukru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
8 łyżek cukru
1/2łyzeczki cynamonu
Dodatkowo:
200 g malin
100 g wiórek kokosowych
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło ( powinno być miękkie) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać śmietanę i połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść i uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki, posypać cynamonem i cukrem i dusić od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, żeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut.
Śmietanę, wiórki i cukier połączyć w całość i posmarować tak przygotowaną masą wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła.
Udekorować malinami, listkami mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego.
pychotka
OdpowiedzUsuńRobiłam taką szarlotkę, tylko dodałam truskawek. Ciasto ma wtedy w przekroju fajny kolorek, bo same jabłka są mało wyraziste pod względem wizualnym oczywiście. bo wiadomo, że smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńJa miałam maliny, ale truskawki też super.
Usuń