sobota, 1 lipca 2017

Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką

Zapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innych, leżakowanie mu służy.




Składniki na ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
2/3 szklanki cukru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 
                                                        1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
8 łyżek cukru
1/2łyzeczki cynamonu


Dodatkowo:
200 g malin 

100 g wiórek kokosowych
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cukru pudru



Sposób przygotowania:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło ( powinno być miękkie) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać śmietanę i połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść i uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki, posypać cynamonem i cukrem i dusić od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, żeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut. 
Śmietanę, wiórki i cukier połączyć w całość i posmarować tak przygotowaną masą wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła. 


 Udekorować malinami, listkami mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Robiłam taką szarlotkę, tylko dodałam truskawek. Ciasto ma wtedy w przekroju fajny kolorek, bo same jabłka są mało wyraziste pod względem wizualnym oczywiście. bo wiadomo, że smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam maliny, ale truskawki też super.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...