Chyba nie ma lepszego wkładu do aromatycznych pączków, zimowych herbat czy ciasteczek francuskich, jak taka właśnie pyszność. Robi się ją bardzo prosto i w miarę szybko. Kwestią trudną może być zdobycie aromatycznych płatków, albowiem wyglądają podobnie, ale nie wszystkie pachną, a tylko z tych pachnących można zrobić ten pyszny smakołyk.
Składniki:
750 g płatków róży
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Płatki róży przebrać, ewentualnie usunąć białe końcówki. Ja tego nie robiłam. Wrzucić do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu od zagotowania przez 1 godzinę. Odstawić do następnego dnia i powtórzyć czynność gotowania. Po tym czasie dodać otartą skórkę i sok z cytryny. Gorącą wlewać do suchych słoików. Przewrócić do góry dnem, aż denko si zasklepi. Ja zostawiłam na całą noc.
SMACZNEGO!
Też tak robię, pycha
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńmam płatki, jutro robię :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak poszło, pozdrawiam :)
Usuń