Składniki na 3 słoiki 0,9 l:
1,5 kg dojrzałych wiśni
12 łyżek cukru
12 goździków
zimna woda
1,5 kg dojrzałych wiśni
12 łyżek cukru
12 goździków
zimna woda
Sposób przygotowania:
Owoce przebrać i umyć. Do umytych i suchych słoików wrzucić na dno po 4 goździki, następnie równo rozłożyć wiśnie, zasypać cukrem i zalać pod wieczko zimna wodą. Zakręcić i wstawić do garnka z umieszczoną uprzednio na dnie ściereczką. Gotować od momentu wrzenia wody przez 8-10 minut. Wyjąć z garnka i przewrócić do góry dnem, żeby wieczko się jeszcze lepiej zassało. Po ostygnięciu słoiki można przenieść do piwnicy i poczekać do zimy. Smacznego :)
Wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńI równie dobrze smakuje:) Pozdrawiam
UsuńJak u Babci :) Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńTaki właśnie jest :)Pozdrawiam
Usuń