piątek, 28 lipca 2017

Kompot wiśniowy z goździkami na zimę

Z uwagi na to, że mam działkę na której rośnie sporo drzew i krzewów owocowych, staram się zapakować też ich sporą część do słoików na zimę. Nic tak nie smakuje jak niedzielny obiad zakończony pysznym ciastem i właśnie domowym kompotem. Naprawdę domowym, bo owoce zebrane osobiście moimi rękoma. Dużo ich zostało na drzewie,bo bardzo wysoko się rozrosło, ale przyjemnie patrzeć, że szpaki też mają co jeść. Ostatnio było ich całe stado. Za aronią jak zaobserwowałam, jakoś specjalnie nie przepadają, ale to i dobrze, bo ja ją lubię, no i jeszcze kwaśna, więc w sumie szpaki rozumiem :) Zapraszam na pyszny kompot....



Składniki na 3 słoiki 0,9 l:

1,5 kg dojrzałych wiśni
12 łyżek cukru
12 goździków
zimna woda


Sposób przygotowania:


Owoce przebrać i umyć. Do umytych i suchych słoików wrzucić na dno po 4 goździki, następnie równo rozłożyć wiśnie, zasypać cukrem i zalać pod wieczko zimna wodą. Zakręcić  i wstawić do garnka z umieszczoną uprzednio na dnie ściereczką. Gotować od momentu wrzenia wody przez  8-10 minut. Wyjąć z garnka i przewrócić do góry dnem, żeby wieczko się jeszcze lepiej zassało. Po ostygnięciu słoiki można przenieść do piwnicy i poczekać do zimy. Smacznego :)



4 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...