niedziela, 28 maja 2017

Szybki bigos ze słodkiej kapusty

Dla miłośników kapusty, takich jak moja Mama i ja mam dzisiaj do zaoferowania pyszny i szybki bigos ze słodkiej kapusty, karczku i brązowych pieczarek. Co prawda, na straganach jest mnóstwo kapusty młodej, ale jest ona zbyt delikatna i zbyt szybko się rozgotowuje w  połączeniu z mięsem , które jednak wymaga dłuższej obróbki.  Wkrótce zapraszam na gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami  i młodą kapustę z koperkiem do obiadu.


Składniki :

1 główka kapusty ( 1,5 kg)
600 g karczku b/k
2 średnie cebule
200 g świeżych brązowych pieczarek
6 wędzonych śliwek
sól pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła klarowanego


Sposób przygotowania:


Mięso umyć, pokroić w paseczki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, zrumienić, dodać pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki. Kapustę zszatkować  i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, zagotować. Dorzucić zawartość patelni i wszystkie przyprawy, za wyjątkiem czosnku.



Dusić około 30 minut. Na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Podgrzewać jeszcze około 3 minut. Podawać gorący zaraz po przygotowaniu, u mnie z pieczywem ... Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Zrobiłam, pyszny jest.Masz rację z młodej kapusty nie był by tak dobry, bo by się pewnie rozpapciałavpóki by się udusiło mięsko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moda wskazana moim zdaniem z kiełbasą lub parówkami,,,no ale mięsko można też zawsze poddusić. Dzięki za odwiedziny

      Usuń
  2. Gosiu roiłam , jest rewelacyjny, tylko pieczarki miałam białe, ale pychota. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało, a gdzie fotki? Prosiłam :)

      Usuń
  3. MOJE KLIMATY...KAPUCHA LOVE :)

    OdpowiedzUsuń
  4. PYSZNY BIGOSIK :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...