Składniki :
6 dużych boczniaków
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby przetrzeć papierowym ręcznikiem, ewentualnie mokrą gąbką, gdy są brudne, moje były idealnie czyste. Przekroić na pół, tak, aby były jak najbardziej płaskie. W miseczce roztrzepać jajka. Maczać kotlety w jajku, a potem panierować w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać masło. Układać grzyby i smażyć z obu stron po około 5 minut, aż będą rumiane. Po tym czasie zdjąć je z patelni i przełożyć na papierowe ręczniki. Przed podaniem gorące grzyby posypać solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem, Smacznego!
Też robię kotlety z boczniaków, ale dodaję jeszcze żółtego sera, pycha.
OdpowiedzUsuńSer do boczniaków mi jakoś nie pasuje, ale może sie mylę. Nie przytłacza smaku grzybów?
OdpowiedzUsuńMiło było gościć...
Mam w lodowce i będę robic :)
OdpowiedzUsuńNo i super, są pyszne.
Usuń