Kurczak, jak już wielokrotnie wspominałam
często gości na naszym stole. Podaję go w wersji na ciepło i na zimno np.jako domową wędlinkę. Z patelni, grilla czy jak w tym
przypadku jako składnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni.
Składniki:
2
filety z kurczaka
1 szalotka
1 szklanka mrożonych mini marchewek
2 plastry ananasa z puszki +1/2 szklanki soku
2 czubate łyżki
koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki marynowanych pędów bambusa (można pominąć)
5 cm jasnego pora
sok z jednej
pomarańczy
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki wody
łyżka
świeżego tymianku
kilka listków
bazylii
kilka listków lubczyku (magii )
sól, pieprz i
słodka mielona papryka do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w cieniutkie
plasterki szalotkę, mini marchewki i pokrojonego pora. Przykryć pokrywką i dusić 5 minut dorzucić paprykę,
ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy, sok z ananasa, koncentrat pomidorowy i miód. Dusić kolejne 5 minut.Na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,lubczyk, świeżą bazylię, tymianek
oraz sól, pieprz i paprykę wg własnego uznania. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego !
WYGLĄDA WSPANIALE, CHYBA SIĘ SKUSZĘ, ALE CO TO SĄ TE PĘDY, BO NIGDY NIE JADŁAM?
OdpowiedzUsuńPolecam, a pędy kupisz w każdym markecie. Są pakowane w puszkijak groszek czy kukurydza.
OdpowiedzUsuńALEŻ SMAKOWICIE WYGLADA
OdpowiedzUsuń