300 g świeżego szczawiu
500 g żeberek wieprzowych
1 mała marchewka
1 mała cebula
1 mała cebula
1 średni ziemniak
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć i pokroić w paski po kości, wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać pokrojona w półplasterki marchewkę, drobno pokrojoną cebulę i gotować przez około 45 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony szczaw i gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć garnek z palnika i wlać słodką śmietankę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć na tarce i dodać do zupy, pozostałe pozostawić do dekoracji talerza. Zupę podawać z jajkiem i ewentualnie wkładką mięsną...
Smacznego.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńNie tylko świetne pomysły muszą być na blogu. Na sprawdzone tradycyjne przepisy, też mam miejsce. Pozdrawiam
Usuń