środa, 10 maja 2017

Tosty francuskie z salsą pomidorową, oliwkami i fetą

Co powiecie na takie pyszne i w sumie szybkie śniadanko w środku tygodnia? Jeśli jesteście już po, albo jecie w biegu, to zaopatrzcie się w niezbędne produkty i zróbcie je sobie chociażby na weekend. Czas wolny od pracy, to idealny moment na wspólne biesiadowanie i smaczne rozpoczęcie dnia.



Składniki na tosty:

6 kromek chleba tostowego ( mogą być czerstwe)
2 jajka
4 łyżki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta curry w proszku
sól i pieprz do smaku

olej do smażenia


Salsa pomidorowa:

2 średnie dojrzałe pomidory
1/2 czerwonej papryczki chili
garść listków bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje feta)

Dodatkowo:

ser feta z zalewy ( może być zwykła feta)
oliwki czarne i zielone


Sposób przygotowania:

Jajka wbić do miseczki, rozmieszać, dodać mleko i przyprawy. Wszystko połączyć w całosć. Kromki bułki zanurzyć w mieszance jajeczno-mlecznej z obu stron i układać na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. 

 
W międzyczasie przygotować salsę pomidorową. Pomidory pokroić w kosteczkę, ja pomidorów nie obierałam. Przełożyć do miseczki, dodać poszarpane listki bazylli, papryczkę chili bez pestek, pokrojona w cieniutkie plasterki, czosnek wyciśnięty przez praskę. Na końcu dodać olej  i przyprawy. Wszysko ze sobą połączyć.


Na środek każdego tosta nakładać łyżką salsę, na nia ułożyć pokruszona fetę, oliwki i listki bazylii.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Tosty sa wtedy chrupiące i rozpływają się w ustach. Smacznego życzę!

7 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś smaka. Często robię dla dzieci tosty francuskie, ale z reguły na słodko. Musze przy okazji wypróbować takich. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa na słodko też będą, bo robiłam równocześnie, a te wytrawne polecam. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Cudne i pewnie smaczne, jestem z miksera.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, prezentują się świetnie. Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...