Co powiecie na takie pyszne i w sumie szybkie śniadanko w środku tygodnia? Jeśli jesteście już po, albo jecie w biegu, to zaopatrzcie się w niezbędne produkty i zróbcie je sobie chociażby na weekend. Czas wolny od pracy, to idealny moment na wspólne biesiadowanie i smaczne rozpoczęcie dnia.
Składniki na tosty:
6 kromek chleba tostowego ( mogą być czerstwe)
2 jajka
4 łyżki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta curry w proszku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Salsa pomidorowa:
2 średnie dojrzałe pomidory
1/2 czerwonej papryczki chili
garść listków bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje feta)
Dodatkowo:
ser feta z zalewy ( może być zwykła feta)
oliwki czarne i zielone
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miseczki, rozmieszać, dodać mleko i przyprawy. Wszystko połączyć w całosć. Kromki bułki zanurzyć w mieszance jajeczno-mlecznej z obu stron i układać na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na rumiano.
W międzyczasie przygotować salsę pomidorową. Pomidory pokroić w kosteczkę, ja pomidorów nie obierałam. Przełożyć do miseczki, dodać poszarpane listki bazylli, papryczkę chili bez pestek, pokrojona w cieniutkie plasterki, czosnek wyciśnięty przez praskę. Na końcu dodać olej i przyprawy. Wszysko ze sobą połączyć.
Na środek każdego tosta nakładać łyżką salsę, na nia ułożyć pokruszona fetę, oliwki i listki bazylii.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Tosty sa wtedy chrupiące i rozpływają się w ustach. Smacznego życzę!
Ale mi narobiłaś smaka. Często robię dla dzieci tosty francuskie, ale z reguły na słodko. Musze przy okazji wypróbować takich. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEwa na słodko też będą, bo robiłam równocześnie, a te wytrawne polecam. Pozdrawiam
UsuńCudne i pewnie smaczne, jestem z miksera.
OdpowiedzUsuńDziękuje, były bardzo smaczne :)
UsuńPozdrawiam
Mniam, prezentują się świetnie. Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńCUDO!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń